vrijdag 25 december 2009

Help – Abonneren op berichten

Berichten van kranten, tijdschrift, blogs en andere nieuwsbronnen kunt u rechtstreeks in uw computer (browser) ontvangen via internet. Dit noemen we ‘newsfeeds’ en u hebt daar een ‘newsreader’ (RSS-reader) voor nodig. Het protocol daarvoor heet XML.


Wat is RSS?
RSS staat voor Really Simple Syndication en is een formaat om content te syndiceren. RSS is een toepassing van de internetmetataal XML. Met RSS en XML is het aanbieden van externe content op uw newsreader makkelijker dan ooit. 


Maar wat betekent dit voor u?
Veel internetters surfen dagelijks naar een aantal 'vaste' websites waar zij informatie vandaan halen. Dit is vaak een tijdrovende bezigheid. Immers men weet niet van te voren of een bepaalde site ook daadwerkelijk nieuwe informatie bevat.
Met behulp van een RSS-reader wordt een site of browser automatisch ge-update zodra een van de geselecteerde bronnen nieuwe informatie toevoegt. Er komt eigenlijk geen mensenhandeling meer aan te pas!Met RSS wordt dit een stuk makkelijker. RSS zorgt er namelijk voor dat u pagina's of artikelen als "item" op kunt nemen in een RSS-bestand. Dit noemen we een  RSS-feed (aanbieder van content). Mensen die deze RSS-feed bekijken met een RSS-reader kunnen elke keer zien of er iets nieuws op een site is geplaatst. Met een druk op de knop kan men het nieuwe artikel lezen. Zo worden alle bezoekers automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe zaken zonder dat ze een mailtje hoeven te ontvangen. RSS is daardoor uitermate geschikt voor sites die vaak updaten. De typen sites die het meest van RSS gebruik maken, zijn dan ook nieuwssites (kranten, tijdschriften, etc.) en zogenoemde weblogs (zoals Het  Wijze Web).

Hoe weet ik of een site een RSS-feed heeft?

RSS-feeds zijn over het algemeen te herkennen aan de aanwezigheid van een rechthoekig, oranje blokje met daarin de witte letters XML of een blauw blokje met de tekst RDF. Andere mogelijkheden zijn louter tekstuele verwijzingen in bewoordingen als RSS, ATOM en XML, al dan niet in combinatie met de term 'syndicatie'. Deze tekst of afbeelding is met een hyperlink verbonden met de RSS-feed. 


Gratis RSS-readers
Er zijn verschillende soorten RSS-readers. Sommige readers zijn webbased (via de browser), terwijl andere vanaf je desktop werken (via apart te installeren software). Hieronder een overzicht van webbased readers en readers die je moet downloaden en installeren op je eigen computer.


Webbased RS- readers
Het voordeel van een webbased RSS-reader is dat je je favoriete feeds vanaf elke computer die met het internet verbonden is, kunt lezen. Ook als je niet online bent, worden de RSS-feeds weergegeven door de reader.
Nadelen van een webbased reader zijn dat het over het algemeen allemaal wat langzamer werkt dan een desktopreader en dat je afhankelijk bent van de bereikbaarheid van de website van de RSS-reader.
Controleert of er updates zijn voor websites en blogs die de gebruiker heeft opgegeven. Favoriete nieuwsitems kunnen eenvoudig gedeeld worden met vrienden.
Een bekende RSS-reader. Een leuke optie voor webloggers is dat je alle RSS-feeds waarop je geabonneerd bent in je weblog kunt laten opnemen. Dit wordt een "blogroll" genoemd.
Naast een directory voor RSS-feeds, is NewsIsFree ook een webbased RSS- aggregator. Je kunt zelf pagina's samenstellen met je favoriete feeds en deze zelfs doorsturen naar vrienden en collega's.

Desktop RSS-readers
Zoals gezegd moet je de desktop RSS-readers eerst downloaden en installeren op je eigen computer.
Dit vind ik een uitstekende RSS reader. De indeling is zeer overzichtelijk. Je kunt verder makkelijk werken met dit programma. Een nieuwe feed toevoegen gaat snel en eenvoudig. De software is bovendien gratis te gebruiken.
Een Java feed reader die geschikt is voor Windows, Linux en de Mac.
Een bekende gratis feed reader voor Windows. Alle RSS versies worden ondersteund.
Een gratis RSS aggregator die ook op Linux systemen werkt. Ook Mac-
gebruikers zouden BottomFeeder moeten kunnen draaien.


Bron: Mijn Homepage


Geen opmerkingen:

Een reactie posten