zondag 27 december 2009

Het 'outside the box' denken

Verbind deze negen punten door vier rechte lijnen te 

trekken zonder je pen van het papier te halen





Outside the box-denken is een modewoord in managementkringen. Letterlijk betekent het buiten de doos-denken, waarbij met de doos het bestaande denkkader van een organisatie wordt bedoeld.
Binnen organisaties dreigt het gevaar van groepsdenken, waarbij een groep van op zich zeer bekwame personen zodanig wordt beïnvloed door groepsprocessen, dat de kwaliteit van groepsbesluiten vermindert. Om hardnekkige problemen te boven te komen, moet men soms buiten de bestaande denkkaders kunnen treden. Dit wordt bereikt door creatieve technieken zoals brainstormen te gebruiken.
Het eerste gebruik van deze term wordt toegeschreven aan Mike Vance, een management consultant bij de Walt Disney Company. De oorsprong ligt in de oplossing van een raadsel, waarbij negen punten met vier rechte lijnen doorkruist moeten worden. De enige manier om deze puzzel op te lossen is door buiten de kaders van de ‘doos’ te treden.


Bron: Wikipedia waar je ook de oplossing vindt!

Outside the box-denken is natuurlijk niet alleen voorbehouden aan organisaties, maar helpt ook op individueel niveau om problemen buiten de traditionele oplossingsrichtingen te benaderen. We zijn geneigd oplossingen voor vraagstukken te zoeken in de ons aangeleerde methoden en technieken; dat wat we niet weten of geleerd hebben, wordt niet in de oplossingsrichting betrokken. Zo liggen vraagstukken betreffende ons universum (oneindigheid, zwaartekracht, ruimte en tijd) grotendeels buiten ons kennisspectrum. Het vergt 'grote denkers' als Newton en Einstein om ons op oplossingsrichtingen te wijzen. In een volgend artikel laten we zien hoe Newton de basis legde om de meer dan 2000 jaar oude paradox van "De schildpad en de haas' op te lossen.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten